Postatabesvär | Embla Biopati  

Postatabesvär

Hos de flesta män växer prostatakörteln efter 50 års ålder och kan medföra problem som, svårare att tömma blåsan ordentligt, urinträngningar, svagare urinstråle och tätare besök på toa, även nattetid, och ibland irriterande efterdropp. Även smärtor vid vattenkastning kan förekomma. Det kan uppstå en tryckkänsla i området, ökad risk för urinvägsinfektioner och i förlängningen kan det ge problem med hela urinvägssystemet. Ökad risk för prostatit- infammation i prostatakörteln.
Ofta finns oron att det skall vara något elakartat. Genom din vårdcentral kan du få hjälp med undersökning och blodprov för att kontrollera om du ligger i riskzonen för prostatacancer.
Prostataförstoring, godaratad prostata hypertrofi (BPH) är ett tillstånd påverkat av könshormoner, som karakteriseras av en förstorad prostatakörtel. Orsakerna till att prostatakörteln växer i takt med att mannen blir äldre är ännu inte helt klarlagt. Säkert är det dock att förklaringen skall sökas i hormonella förändringar.
Faktorer som påverkar • Stillasittande livsstil • Tidigare haft sexuellt överförbara sjukdomar som gonorré m.m.. • En diet med mycket mättat fett, fattig på frukt och grönsaker, för mycket mejeriprodukter, kaffe, alkohol m.m. • Att man är/har varit utsatt för kemiska bekämpningsmedel.
Med örtmedicin kan man med stor framgång behandla godartad prostataförstoring och de besvär som följer med tillståndet. Här finns mycket forskning gjord och lång erfarenhet att behandla med speciella örtkombinationer. Många matvaror innehåller ämnen som förebygger och påverkar i positiv riktning exv. tomater, pumpakärnefrö, broccoli, granatäpple.
Den behandling jag kan erbjuda går ut på att styrka slemhinnor och muskulatur i blåsa och urinvägar, och med rätt örtkombination minska tillväxt av prostata. (Obs! detta gäller den godartade formen av prostataförstoring)