Karakteriseras av att benvävnaden bryts ner. Styrka och vitalitet minskar, vilket ökar risken för benbrott. Många äldre råkar ut för lårbensbrott som i sig kan ge ytterligare komplikationer.
Bentätheten är som bäst runt 30-35 årsålder, därefter minskar den med ca 3% per 10 år. Efter klimakteriet minskar den med ca 9% per vart 10:e år. Detta kan dock variera väldigt mycket. Dålig utveckling av skelettet under unga år kan medföra ökad risk för benskörhet på äldre dar. Det är givetvis bäst att starta med en förebyggande livsstil redan i unga år, alla barn (och vuxna) skall röra sig, hoppa, springa, gå, allt som belastar skelettet. Svenska kvinnor är bland de mest drabbade i värden, i vart fall tillhör skandinaver de folkslag som har högst förekomst av benskörhet. Mjölkprodukter kan inte vara lösningen då det samtidigt är här vi konsumerar mycket av den varan. Som det ser ut påverkas benskörhet av sol, livsstil och kost. Det är därför i hög grad möjligt att stärka sitt skelett.
• Motion – att dagligen röra sig och belasta skelettet, dvs. promenera, springa, hoppa är stimulerande för skelettnybildningen.
• Sluta röka
• Vara ute och försöka få solljus var dag, solen stimulerar D-vitaminproduktionen i kroppen.
Med specifika tillskott och örter kan man motverka nedbrytning av skelettet. Att med hjälp av kosten balansera och motverka ”försurning” av kroppen och eventuella brister är en viktig del i behandlingen.