Immunsystemet | Embla Biopati  

Immunsystemet

“We don´t catch diseases. We create them by breaking down the natural defenses according to the way we eat, drink, think and live” (Bernad Jensen)

 

Här tänker man kanske i huvudsak på förkylningar, infektioner, influensa, öroninflammation, allergier m.m. Men vårt immunsystem är ett fantastiskt och komplicerat system som är involverat i alla olika slags sjukdomar. Stress i för stora mängder och i för långa perioder är en stor belastning för kroppen och påverkar givetvis immunförsvaret. Så gör också den mat vi äter och på det sätt vi lever, allt runt oss påverkar i både positiv och negativ riktning. Det är viktigt att hitta balans i vardagen så att de negativa faktorerna inte väger över. Våra grundläggande vanor som sömn, mat, relationer, motion, frisk luft, solljus m.m. påverkar i hög grad vårt immunsystem.

Vårt immunförsvar består av både yttre och inre barriärer. Därtill finns ett specifikt och ett ospecifikt immunförsvar- ett enormt fantastiskt och komplext system.

Några vanliga faktorer som påverkar immunförsvaret och gör oss mer mottagliga för sjukdom • Minskande vitalitet, p.av trötthet, stress, överdriven konsumtion (av socker, alkohol, kaffe m.m.), oro, ångest, bekymmer • Dåligt kosthåll, brist på näringsämnen, vitaminer mineraler • Upplagring av gifter/kemikalier i kroppen •  Miljömässiga faktorer som rök, damm, mögel, att bli utsatt för extrem värme eller kyla, överdriven träning. • Ärftlig disponering.

Örter är utmärkta att använda då man vill stimulera immunförsvaret (eller lugna ett överaktivt immunförsvar), Idag vet man genom den forskning som bedrivs hur olika örter fungerar. Återigen handlar det om att få kroppen i balans så man står starkare mot de påfrestningar man hela tiden utsätts för. Min erfarenhet är att en kombination av örter, kosttillskott och ev. homeopati ger goda relutat. Men som alltid, kost och livsstil påverkar. Jag kan hjälpa dig med idividuellt anpassade råd.